Ръководство за избор на душ кабина

Важен елемент от всяко обзавеждане за баня е зоната за душ. Днес най-предпочитан е изборът на душ кабини, тъй като освен функционални и съвременни, те предпазват останалата част на вашата баня от напръскване, комфортни са...

Ръководство за избор на душ кабина - Обзавеждане за баня от Ave Ceramica

Важен елемент от всяко обзавеждане за баня е зоната за душ. Днес най-предпочитан е изборът на душ кабини, тъй като освен функционални и съвременни, те предпазват останалата част на вашата баня от напръскване, комфортни са и по-лесно се стоплят. По магазините ще срещнете огромно разнообразие от душ кабини, различни по форма и дизайн, с различни типове затваряне, както и такива според пространството, с което разполагате. За това и изборът на правилната душ кабина не винаги е лесен.

За това днес създадохме пълно ръководство за избор на душ кабина, в което включихме най-важните стъпки, които да ви насочат към подходящото и индивидуално решение за вас. Ето и какво да имате предвид преди да преминете към покупката на душ кабина.

Определете своя бюджет

Важно е да знаете колко средства можете да инвестирате в нова душ кабина. За това стартирайте с предварително определяне на бюджет. Асортиментът включва душ кабини, достъпни в широк диапазон от ценови оферти, така че няма да ви е трудно да намерите решение, отговарящо на вашия бюджет.

Съобразете избора си с типа на вашата баня

Значение има както пространството на вашата баня, така и от кого ще се използва. Ако помещението е самостоятелно и ще се използва основно само от вас и вашата половинка, то можете да заложите на душ кабина, която оптимизира пространството.

За големи семейни бани е добре да инвестирате в душ кабина с подсилено и по-дебело стъкло, която да издържи на всички предизвикателства, както и да представлява пълна безопасност за ползващите я.

Измерете наличното пространство

Важно условие преди да преминете към избора си на вид душ кабина е да измерите точно пространството, на което планирате да я инсталирате. Най-популярното място за душ кабините е в ъглите на банята или между две стени. Важно е също така да определите и накъде ще се отваря вратата на кабината. Това трябва да става свободно, без да пречи на влизането и излизането от банята, както и без блъскане в мивката или тоалетната чиния.

Освен ширина и дълбочина на пространството, не пропускайте да измерите и неговата височина.

Видове душ кабини

След като вече сте определили своя бюджет и вида на пространството във вашата баня е ред да се запознаете с основните видове душ кабини, които се предлагат на пазара. Всеки един от тях е наличен в различни размери с възможност за индивидуална поръчка.

Ъглови душ кабини

Квадратните или правоъгълните ъглови душ кабини са един от най-популярните решения за много хора. Те са подходящи за всеки тип пространство, но най-вече за малко такова. Често са със сгъваеми врати, което допълнително засилва тяхната функционалност.

Петоъгълни душ кабини

Този вид душ кабина също е подходяща за поставяне в ъгли и между стени, като са по-естетичен и модерен дизайн. Достъпни са със сгъваеми и въртящи врати и също са подходящи за по-малки бани.

Квадратни душ кабини

Модерно и стилно решение е квадратната душ кабина, подходяща за съвременно обзаведени бани. Отличават се със стилна извита предна част и сгъваеми врати.

Овални душ кабини

Тези душ кабини се отличават със семпъл и модерен дизайн, подходящ за малки пространства и вграждане между стени. Достъпни са със сгъваеми или плъзгащи врати, според предпочитанията.

Отворени и затворени душ кабини

Отворените душ кабини са затворени от всички страни, с изключение на покрива. Препоръчват се за тесни помещения. От друга страна затворените душ кабини разполагат и с покрив. Те предоставят по-голяма уединеност и наред с това се стоплят по-бързо, като не се налага да отоплявате цяло помещение.

Хидромасажни душ кабини

Сред най-луксозните решения се нареждат хидромасажните душ кабини, които предоставят изключително преживяване. Голяма част от тях разполагат и с вани и сауна. Ако разполагате с достатъчно пространство в банята си и бюджет, със сигурност си заслужава да инвестирате в този вид душ кабина.

Ред е за избор на тип врати и параван

Според вида на своите врати душ кабините биват с плъзгащи се врати, сгъваеми или на панти. За малки бани най-доброто решение са плъзгащите или двойни сгъващи врати, тъй като те се отварят навътре. Душ кабините с врати на панти се отварят навън и са подходящи за по-големи бани.

Душ кабини с двойни сгъваеми врати

Този тип врати се отварят навътре към душ кабината и са особено подходящи за самостоятелни и малки бани. За това се нареждат и сред най-предпочитаните видове душ кабини според типа си на затваряне.

Душ кабини с врати на панти

Душ кабината със стандартни врати на панти се отварят навън към помещението и имат широк отвор. Тези модели са луксозни и подходящи за по-големи бани с повече пространство. Ако това ще бъде вашия избор, то уверете се че вратата им ще се отваря свободно без да пречи на свободното преминаване и на останалите елементи в банята.

Душ кабини с въртящи врати

Този тип врати също се отварят навън, като са снабдени с дискретно скрити панти. Те изискват по-малко пространство, в сравнение с луксозните душ кабини с врати на панти, но отново е необходимо да им предоставите достатъчно такова за свободно отваряне.

Голяма част от душ кабините, които ще срещнете са затворени от всички страни, но има и такива които са напълно отворени, така че могат да се използват и без врати. За да защитите помещението от водни пръски вместо врата можете да инсталирате параван или частично отворен стъклен панел, който да ви помогне да внесете естетика в банята си, създавайки специално обособено място за къпане.

Стенен панел или плочки за защита на стените

Остъклените изцяло душ кабини предпазват ефективно останалата част на вашата баня от намокряне, но трябва да помислите и за защита на стените в непосредствена близост до тях. Това се постига чрез специални стенни панели или плочки. Стенните панели са много по-лесни за инсталиране, за разлика от плочките. Необходимо е просто да се оразмерят и залепят, докато при плочките освен оразмеряване и лепене има фугиране и оформяне.

Помислете за типа на душ коритото

По магазините са достъпни различни видове душ корита, като освен предложения в стандартни размери се предлагат и такива с индивидуални размери. Те са подходящи за душ кабини с нестандартни размери и при тях може да се добави също и праг, разделящ мократа и сухата част на вашата баня. Определят се два типа душ корита – такива за готов под, снабдени с нивелираща система за хоризонтиране при монтаж, както и душ корита за вграждане в пода. При последните сифона се вгражда в пода и се налага вкопаване в пода на банята.

Душ коритата могат да бъдат с овална, квадратна, правоъгълна или петоъгълна форма и изработени от акрил, порцелан, естествен или технически камък. Достъпни са също така в огромно разнообразие от цветови решения.

Разгледайте пълната гама от душ кабини и аксесоари в богатия асортимент на Ave Ceramica. Ще ви бъде интересно да прочетете и Как се инсталира душ кабина? Нашият екип е на ваше разположение да ви помогне с избора на перфектната душ кабина за вашата баня.

Коментари:

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Виж всички