Ретро вдъхновение: Обзавеждане на банята с класически  акценти

Ретро вдъхновение: Обзавеждане на банята с класически  акценти - Ave Ceramica

Има стилове в обзавеждането на банята, които никога няма да излезнат от мода. Класическите елементи и функционалния интериор са предпочитани от много хора, когато решават как да подходят към обзавеждането на банята си. Има и една група, която е силно насочена към класическата ретро визия. Тя никога няма да излезе от мода, така че не е случайно, че попада в категория класика.

Ето защо ще му обърнем сериозно внимание. Решението за класически ретро стил, може да не обхваща цялостния интериор при обзавеждането на банята. Би могло да се акцентира върху определени елементи от нея. Това ще придаде класа и аристократичност към помещението, а ако сте смели може да постигнете невероятен ефект със съвсем прилична инвестиция.

Запознайте се с класическия ретро стил в обзавеждането на баня

 Всеки който чуе за “ретро” веднага в главата му излизат антики и реликви. Едва ли обаче ще очаквате вашата баня да бъде като огледало на антикварен магазин. Правилният подход е да потърсите мебели, които са в крак с модата, но същевременно имат класическа ретро визия. Те вървят на всякакви настилки и покрития, а се съчетават добре и с различни аксесоари подходящи за баня.

Ретро стилът е съчетание от различни елементи като;

 • класически мебели – класически дръжки с ретро орнаменти към шкафовете, мебели тип “ракла”, комбинации от различни елементи като метал и дърво без да има натрапчиви нюанси.
 • осветление – направете така, че атмосферата да е като в средновековна къща. Сложете осветление наподобяващо на свещи, стари лампи с класически вид за да подсилите ефекта.
 • светли покрития на банята – едно време никой не е правил бани с тъмни цветове. Не е и имало такива дизайнерски решения. Заложете на плочки, ламинат и гранитогрес в светли тонове.
 • Прозорци – направете прозорците замъглени с ефект и ретро рамки, вместо модерната алуминиева дограма.
 • огледала – сложете нестандартни огледала, които са били така характерни за средновековието. Формата и металната рамка ще ви помогнат да го направите.

Какво ще постигнем с ретро интериор

Без значение от големината на нашата баня, класическият ретро интериор ще я превърне в изключително пространство и ще и даде шикозен вид. Няколко техники ще ви доближат максимално до баня във вариант “ретро стил”.

 • Цветове като бежово, светла маслина, сиво и слонова кост ще ви предоставят възможност да разгърнете своето въображение
 • Винтидж тапет с ефект на стара пожълтяла хартия или ретро елемент изобразен на него. Всякакви шарки и елементи с арт и винтидж тема ще помогнат за завършека на дизайнерската баня. 
 • Изкуствена тухлена стена от бели плочки, би била основен акцент за вашия винтидж шедьовър.

Настилки за баня с винтидж елементи

 • Кариран под – тези шарки са вечната мода и придават много автентичен образ на вашата винтидж баня
 • Мозайка – сполучлива алтернатива на плочките в банята. Създават арт и ретро стил.
 • Дърво – независимо какъв нюанс ще е дървото, то ще създаде уют и атмосфера. Ако имате притеснения относно това дали влагата в помещението няма да повлияе на дървената повърхност, заменете го с плочки, които имитират дърво.

Важни елементи от обзавеждането

 • Самостоятелна вана – сложете ваната в средата на помещението или на такова място, че да е основен акцент. Това е може би един от най-важните елементи в обзавеждането на банята за да добие винтидж стил.
 • Мивка – след ваната това е другия елемент в банята, важен както за декора, така и за вашия комфорт. За щастие магазините за обзавеждане на бани са пълни с ретро умивалници, така че лесно ще намерите подходящ.
 • Винтидж смесители и душове – с тях ще подчертаете и завършите важните точки от постигането на ретро стила във вашата баня. Огромен избор от всякакви медни и месингови сплави ви очаква в избора на подходящ смесител и душ.

Аксесоари

Няма как да постигнете ретро ефект без да обърнете внимание на аксесоарите за баня. Те ще допринесат за уникалния интериор, към който се стремите. Често те биват пренебрегвани заради ограничения в бюджета или липса на желание, но няма как да откроите обикновената баня от класическата винтидж, ако не се вложите.

 Има елементи от класическите винтидж бани, които ще ви помогнат като например шарени и тежки завеси. Един часовник, полилей или лампа в ретро варианти също ще ви направят помещението интересно.  Дори на места, които знаете че са незасегнати от вода може да сложите и килим с типични елементи. Сложете подходящо огледало със стари рамки и завършете банята с кошници за кърпи и козметика.

Ето и някои още по-нестандартни подходи, с които ще постигнете максимален ретро стил;

 • множество картини по стената – разпръснати в свободен стил, за да има нотка на артистичност в подреждането.
 • стол или табуретка – върху тях може да слагате хавлии, списания и козметика. 
 • закачалка и куфар – закачалката може да се използва по предназначение и да служи примерно там да стои автентичен халат, докато куфарът е по-скоро чисто интериорно решение.
 • олющен шкаф за баня – сложете такъв шкаф под или до мивката, важното е да бъде различен от модерните шкафове за баня. Може да ви изглежда странно като отделен елемент, но в съчетание с останалата част от банята ще ви хареса.
 • Стар велосипед или стълба – тук вече говорим за съвсем развинтено въображение. Сложете велосипеда вместо шкаф и върху него с дървен плот направете конструкция за мивка. Стълбата разбира се ще е дървена и ще и намерите място, за да държите там аксесоари за банята. Абсолютни винтидж решения, които ще откроят вашето помещение от всички останали.

Реставрация

Висшият пилотаж в изграждането на модерна баня във винтидж стил е да направим реставрация на отделни елементи от банята, особено ако не планираме цялостен ремонт. Ако конкретната баня е в старо жилище и сметнете, че някои от елементите могат само да се освежат, като смесители, тръби, мивки и т.н. – направете го. Накрая идва въображението, най-вече на нежния пол, за допълнитето декориране при обзавеждането на банята.

Баня мечта или кой би бил най-добрият вариант за винтидж стил

Много често сме чували израза “банята е моята крепост”. Там човек релаксира, остава сам със себе си и своите мисли. Много хубави идеи на хората са се родили именно там. За да постигнем максималния винтидж ефект и да имаме своята ретро баня мечта, обаче най-важното, което трябва да имаме е пространство. Защото елементите, които биха направили перфектна такава баня не са малко.

Едно такова помещение има диванче, масичка, всевъзможни шкафове, тоалетки и килимчета. Артистичният дух в проектирането на такава баня ще изпъкне най-много с максимално много предмети и аксесоари от старите времена.

Коментари:

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Виж всички
Скрий