Какво е калибрована плочка

Калибрована плочка или калиброван гранитогрес е термин, често използван от строителни специалисти и интериорни дизайнери. Напоследък обаче започнахме все по-често да го срещаме по магазините за обзавеждане на санитарни помещения и най-вече сред подовите настилки...

Какво е калибрована плочка - Обзавеждане за баня от Ave Ceramica

Калибрована плочка или калиброван гранитогрес е термин, често използван от строителни специалисти и интериорни дизайнери. Напоследък обаче започнахме все по-често да го срещаме по магазините за обзавеждане на санитарни помещения и най-вече сред подовите настилки и облицовки. За това и идва ред на въпроса: Какво точно е калибрована плочка? Отговорът идва директно от специалистите по обзавеждането на бани и кухни.

Обикновена плочка или калибрована плочка – Къде е разликата?

На пръв поглед разликата има само в цената. Калиброваните плочки по нищо визуално не се различават от стандартните плочки. Но, това е само на пръв поглед, а разликата определено е голяма.

Всъщност калибровката представлява цял процес по време на производството, чиято цел е да се направят еднакви по размери, форма и правилни линии плочки. Те могат да бъдат монтирани една до друга с минимална фуга или направо дори без да се оставя фуга. Точно това премахване на фугите дава отлични естетически резултати в обзавеждането на помещенията. Облицовката е постоянна и без прекъсвания, освен това и не трупа трудна за отстраняване мръсотия.

Понякога терминът калибровани е заменен само с калибър на плочка. Това е точният размер на плочките, изчислен с абсолютна прецизност. Всяка плочка може да има стандартен размер и калибър. Най-често вторият термин ще откриете в каталозите и по етикетите в магазините за настилки. За това внимавайте при избора на плочки и вземете предвид точният размер на плочката, тоест нейния калибър.

Обикновените калибровани плочки обикновено имат по-големи отклонения и неравности, дори и при качествено производство. За това и при тях рискът някой ръб да се разминава е доста често срещат. И поради тази причина редица професионални майстори и интериорни дизайнери препоръчват именно избора на калибровани плочки.

Как можем да ги разпознаем?

Всъщност да разберете дали една плочка е калибрована или не е доста лесно и сега ще ви кажем един трик. Просто съвсем леко погалете ръба на една калибрована и некалибрована плочка. Обикновените плочки се режат преди изпичането, по време на което променят своята форма и размери под въздействието на топлината. За това и ръбът им е неравен и грапав. Калиброваните плочки първо се изпичат, след което се разрязват с помощта на прецизен лазер. За това формата и размерите им са перфектни, а ръбът им – гладък и равномерен.

Друг основен фактор, отличаващ калиброваните плочки от некалиброваните това е цената. Тя е доста по-висока при калибровката защото при тях се спазват най-високите изисквания за качество, свързани не само с нейните отлични размери, но и с изключителна устойчивост и гарантирана водонепропускливост. Разбира се, перфектната плочка си има цена.

В AVE Ceramica ви очаква голям избор от калибровани плочки, произведени по иновативна технология. Те са подходящи за създаването на перфектно съвършен интериор във вашия дом.

Коментари:

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Виж всички