Въведение в широкоформатния гранитогрес: Видове, приложение и предимства

Въведение в широкоформатния гранитогрес: Видове, приложение и предимства - Обзавеждане за баня от Ave Ceramica

Изборът на широкоформатен гранитогрес набира все по-голяма популярност в последните няколко години. Благодарение на многобройните качества, с които материалът се отличава сред останалите решения, заедно с огромното разнообразие от вдъхновяващи колекции в множество различни дизайни са причината той да се нарежда сред най-предпочитаните видове материали в обзавеждането на всеки модерен дом.

В следващите редове ще отделим специално внимание на широкоформатния гранитогрес, запознавайки ви подробно с производствения процес и технологията, стояща зад него, какви са неговите характеристики, в какви размери и форми може да го откриете и защо си заслужава.

Технологията, стояща зад широкоформатния гранитогрес

Широкоформатният гранитогрес по своята същност представлява вид здрав керамичен материал, който се използва широко в изграждането на съвременни интериорни и екстериорни решения. За разлика от традиционните плочки гранитогрес, широкоформатните са с размери над стандартните, което позволява по-лесен монтаж и създаването на по-цялостна и красива настилка.

Производството на широкоформатен гранитогрес се състои от следните етапи:

 1. Смесване на суровините: Детайлно измерени количества от глина, кварц, фелдспат и пигменти се смесват за формиране на начална смес. Съотношението между тези компоненти е ключово, тъй като от него зависят крайните свойства и здравината на гранитогресните плочки.
 2. Пресоване: Сместа се подлага на високо налягане в специализирани преси, където се формират плочките. Високотехнологичната пресовачна технология позволява широкоформатния гранитогрес да достига тънкост до 6,5 мм, без да се накърнява неговата здравина, устойчивост или естетическа стойност.
 3. Сушене: Извадените от пресата плочки се сушат в специални сушилни, за да се извади излишната влага от материала. Този процес подсилва здравината и устойчивостта на гранитогреса.
 4. Глазиране: Определени серии гранитогрес преминават през допълнителен етап – глазиране. Това включва прилагане на тънък слой стъклен емайл за укрепване на материала. Глазираният гранитогрес е по-устойчив и с по-малка порозност, което го прави идеален за вътрешни и външни приложения.
 5. Изпичане: Плочките се изпичат в специални пещи при висока температура, което подсилва здравината, издръжливостта и устойчивостта на гранитогреса.
 6. Финална обработка и рязане: Производството на широкоформатен гранитогрес завършва с добавяне на дизайнът, след което плочките се режат до желаните размери. Технологията с лазерно рязане гарантира прецизността на изработката и характерните прави ъгли, които са предпочитани за съвременните интериорни решения.

Това е процесът, който води до крайния продукт – широкоформатен гранитогрес с прецизни размери, готов да преобрази както интериорите, така и екстериорите на домове, офиси, търговски площи, складове и много други помещения. Независимо от приложението, широкоформатният гранитогрес предлага изключително качество и дълготрайност.

Устойчивост и дълготрайност на широкоформатния гранитогрес

Щом стане въпрос за здравина и устойчивост, изборът на широкоформатен гранитогрес стои винаги на първо място. Благодарение на начина си на обработка посредством най-иновативни технологии и процеси, гранитогресът се нарежда сред едни от най-устойчивите материали на всякакви механични въздейства. Точно това е и причината той да бъде винаги препоръчван за полагане в помещения и обекти, където има голямо натоварване.

Предимства на широкоформатния гранитогрес:

 1. Висока издръжливост: Гранитогресът е изключително здрав и издръжлив материал, което го прави устойчив на натоварване, удари и износване.
 2. Ниска порозност: Благодарение на процеса на глазиране, широкоформатният гранитогрес има много ниска порозност. Това означава, че е по-устойчив на влага и петна.
 3. Естетика: Широкоформатният гранитогрес е наличен в множество стилове, цветове и текстури, което го прави гъвкав избор за различни дизайнерски концепции.
 4. Лесен за поддръжка: Гранитогресът е лесен за почистване и поддръжка, което го прави идеален за области с висока проходимост или места, където хигиената е важна.
 5. Устойчив на температурни промени: Гранитогресът е устойчив на студ и горещина, което го прави подходящ за използване на открито, както и на места с висока температура, като кухни или бани.
 6. Широкоформатен дизайн: Благодарение на своята голяма размерност, широкоформатният гранитогрес предлага съвременен и елегантен външен вид, който създава илюзията за по-голямо пространство.
 7. Дълготрайност: С правилна поддръжка, гранитогресните плочки могат да издържат десетилетия, като запазват своята красота и функционалност.
 8. Екологичност: Гранитогресът е изработен от естествени материали и е 100% рециклируем, което го прави екологичен избор.

Приложение на широкоформатния гранитогрес

Огромното разнообразие от дизайни, наред с безспорните предимства, притежавани от широкоформатния гранитогрес го превръщат в предпочитано решение за:

 1. Подови настилки: Широкоформатният гранитогрес е често използван за покриване на големи повърхности на подове в различни обекти като хотели, молове, офиси и обществени сгради. По-големите размери на плочките могат да създадат по-гладка и еднородна визия на пода, намалявайки броя на шевовете и създавайки по-широки и впечатляващи пространства.
 2. Стенни облицовки: Широкоформатният гранитогрес може да бъде използван за облицовка на стени в интериора на сгради. Той може да се приложи в различни обекти като бани, кухни, фоайета и ресторанти. Широките плочки могат да създадат съвременен и елегантен външен вид на стените, като същевременно намаляват броя на шевовете.
 3. Екстериорни настилки: Широкоформатният гранитогрес може да бъде използван за настилка на открити площи, като тераси, балкони, пешеходни зони и градини. Това предоставя здрава и естетически приятна повърхност, която е устойчива на атмосферни влияния, износване и влага.
 4. Фасади и облицовки на сгради: Широкоформатният гранитогрес може да бъде използван за облицовка на фасади на сгради. Той предоставя модерен и издържлив външен вид на сградата, като същевременно осигурява защита от влага, атмосферни условия и избледняване на цвета.
 5. Други приложения: Широкоформатният гранитогрес може да бъде използван и за други цели като облицовки на мебели, барове, фонтани, басейни и др.
 6. Комерсиални пространства: Широкоформатният гранитогрес е популярен избор за комерсиални обекти като ресторанти, хотели, магазини и офиси. Той предоставя издръжлива и лесна за поддръжка настилка, която може да издържи на интензивно използване и трафик.
 7. Публични обекти и инфраструктура: Широкоформатният гранитогрес може да бъде използван в публични обекти като летища, жп гари, метростанции и мостове. Той предоставя здрава, устойчива на удари и влага настилка, която може да издържи на интензивна употреба и външни условия.
 8. Дизайнерски проекти: Широкоформатният гранитогрес предоставя голяма гъвкавост за дизайнерски проекти, като се комбинира с други материали и се създават уникални геометрични и художествени решения. Това включва създаването на мозаични патерни, смели цветови комбинации и разнообразни текстури.

Това са само някои от възможните приложения на широкоформатния гранитогрес. Има множество възможности за използване в зависимост от конкретните нужди и предпочитания на проекта или клиента. Важно е да се консултирате с професионалист в областта, за да получите конкретни препоръки и ръководство при избора на гранитогресни продукти и приложения.

Видове широкоформатен гранитогрес

В каталозите на AVE Ceramica ви очаква обширно разнообразие от различни видове широкоформатен гранитогрес. Едни от най-отличителните колекции, дело на най-добрите производители в света ви посрещат в нашата онлайн платформа, както и на живо в шоурумите ни в град Варна и София.

Сред предложенията ни ще откриете:

 • Полиран гранитогрес: Това е гранитогрес с гладка и бляскава повърхност, която се постига чрез полиране с диамантени дискове. Той има отлична отразяваща способност на светлината и изглежда много гладък и шикозен.
 • Матиран гранитогрес: Този вид гранитогрес има матова повърхност, която се постига чрез обработка със специални матиращи инструменти. Той не е толкова блестящ като полирания гранитогрес, но предлага по-добра устойчивост на плъзгане и по-малка видимост на следите от пръстите.
 • Гланциран гранитогрес: Този термин се използва за описване на гранитогрес с гланцова повърхност, която може да бъде постигната чрез нанасяне на глазура върху плочките. Гланцираният гранитогрес е обикновено по-гладък и има по-ярки и наситени цветове.
 • Релефен гранитогрес: Това е гранитогрес с текстурирана повърхност, която може да включва различни дизайни и релефи. Тези текстури могат да бъдат вдлъбнати или изпъкнали и се използват за добавяне на декоративен ефект или за имитация на други материали.

Размери и форми на широкоформатния гранитогрес

Широкоформатен гранитогрес от AVE Ceramica

Характерно за широкоформатния гранитогрес е неговия отличителен размер. Точно това му качество го превръща в предпочитано решение, подходящо за покриване на големи повърхности и създаване на безупречни визуални ефекти.

Плочките широкоформатен гранитогрес са с по-големи размери от стандартните. Те могат да варират в зависимост от производителя и самата серия, като най-често биват във:

 • Квадратен формат – 80×80 см, 90×90 см, 120×120 см и т.н.;
 • Правоъгълен формат – 120х260 см, 120х278 см, 160х320 см и т.н.;

Като допълнение към най-често срещаните размери, трябва да знаете, че съществуват и нестандартни форми на широкоформатния гранитогрес, които могат да бъдат съответно по-големи или по-малки в зависимост от конкретните цели, както и в по-различна и форма – например шестоъгълна, триъгълна, вълнообразна и т.н.

AVE Ceramica предоставя на своите клиенти възможност за индивидуална поръчка на широкоформатен гранитогрес, с размер и форма изцяло съобразени с вашия проект и индивидуалните характеристики на помещението. Това ни дава възможност да покрием нуждите на всеки и да окажем пълно съдействие в създаването на креативни дизайни и вълнуващи интериорни решения.

Преоткрийте света на широкоформатния гранитогрес с едни от най-добрите предложения в света, директно от колекциите на световните производители в платформата на AVE Ceramica. Нашият екип е винаги на разположение за да ви съдейства с избора на перфектното решение, специално разработено за вашето лично пространство – от избора на плочка до цялостен интериорен дизайн по предварителен проект.

Коментари:

guest
0 Коментари
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Виж всички
Скрий